У 2025 році в Україні прогнозується врожай пшениці на рівні 17,9 мільйона метричних тонн, що стане найменшим показником за останні 13 років.
Порівняно з попереднім роком, обсяги зменшаться на 23%. Такий прогноз опублікувала аналітикиня Reuters Карен Браун, посилаючись на Міністерство сільського господарства США (USDA).
Основними факторами спаду називають надзвичайно посушливі умови під час осінньої сівби та низьку економічну рентабельність, що призвели до зменшення площ посівів.
За даними Укргідрометцентру, в окремих районах Одеської, Херсонської, Дніпропетровської та Харківської областей у ранній весняний період запаси вологи в ґрунті були критично низькими. Це негативно вплинуло на розвиток озимини.
Втім, фахівці зазначають: за сприятливих погодних умов упродовж весни й літа, ситуація з посівами може покращитися, що трохи зменшить загальні ризики.
Також прогнозується, що експорт української пшениці у сезоні 2025–2026 років не перевищить половини історичного максимуму.
Схожі висновки раніше оприлюднила і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) — там зазначили, що цьогорічний урожай буде нижчим за середній показник останніх п’яти років.