Зміст
Через весняні заморозки врожай фруктів на Миколаївщині опинився під серйозною загрозою. Водночас місцеві аграрії вирішили збільшити площі під овочеві культури.
Про це повідомляє видання EastFruit із посиланням на директорку департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА Олену Піскун.
Аграрії роблять акцент на овочі
За її словами, цього року під овочеві культури в області буде відведено 30 тисяч гектарів землі, що на 5 тисяч гектарів більше порівняно з минулим роком.
“Увага до овочів повертається, і Миколаївщина розширює площі овочевих культур“, – зазначила Піскун.
Наразі вже посіяно близько 3 тисяч гектарів овочів, серед яких цибуля, морква та буряк. Крім того, висаджено 6 тисяч гектарів картоплі. Також аграрії планують засіяти ще 3 тисячі гектарів продовольчо-баштанними культурами.
Урожай фруктових дерев під загрозою
Натомість ситуація з фруктовими деревами залишається критичною. За словами Піскун, найбільших втрат зазнали кісточкові культури: абрикос, алича та черешня – майже 100% майбутнього врожаю було знищено. Також втрати склали до 80% груші та до 50% вишні, персика й сливи. Яблуні, які на момент заморозків ще не розпустили квіти, наразі не постраждали.
Чиновниця закликала сільськогосподарські підприємства фіксувати втрати через місцеві торгово-промислові палати для можливості збереження податкових пільг у майбутньому.
Попередні оцінки свідчать, що через погодні катаклізми Миколаївська область цьогоріч недоотримає близько 30% запланованого врожаю фруктів. Це може вплинути як на внутрішній ринок, так і на обсяги експорту фруктової продукції з регіону.
Як раніше стало відомо, український врожай пшениці у 2025 році буде найнижчим за останні 13 років.