В Україні незабаром очікується підвищення цін на м’ясо, зокрема подорожчає свинина.
Такий прогноз озвучив експерт Максим Гопко, повідомляє ТСН.
Причини подорожчання м’яса
В Україні очікується підвищення цін на м’ясо, що зумовлене декількома факторами. Основні причини подорожчання — це збільшення витрат виробників через:
- Підвищення податків: Нові податкові ставки можуть збільшити фінансовий тягар для м’ясних господарств, що безпосередньо позначиться на кінцевій вартості продукту для споживачів.
- Здорожчання кормів: Ціни на зерно та інші компоненти кормів суттєво виросли через інфляцію та збільшення собівартості виробництва, що впливає на підвищення витрат у тваринництві.
- Підвищення тарифів на електроенергію: Оскільки м’ясне виробництво залежить від стабільного постачання електроенергії для роботи обладнання та зберігання продуктів у холодильниках, збільшення витрат на електроенергію також позначиться на вартості м’яса.
За словами експерта курятина зросте несуттєво – приблизно 5-8% найближчий місяць-два. Свинина може зрости десь на 10-15%. А яловичина зросте приблизно на 8%.
Відтак, споживачі можуть помітити підвищення цін на м’ясні продукти в магазинах і на ринках. Експерти припускають, що ріст вартості може тривати, доки не стабілізується ситуація із витратами виробників, або ж поки не будуть запропоновані компенсуючі механізми на рівні держави.