Ціни на яйця в Україні знизилися: чому продукт став доступнішим

Ціни на яйця в Україні знизилися: чому продукт став доступнішим

Українці знову можуть зітхнути з полегшенням — ціна на курячі яйця почала знижуватись. Станом на 1 квітня 2025 року, десяток не фасованих яєць категорії С1 коштує трохи більше 57 гривень, що майже на 5,2% менше, ніж два тижні тому.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль, посилаючись на офіційні дані.

Чому ціни на яйця пішли вниз?

Однією з ключових причин зниження вартості, за словами міністра, стало значне зростання обсягів виробництва. У березні українські птахофабрики випустили 962 млн яєць, що набагато більше, ніж у січні (784 млн) та лютому (787 млн). Це дозволило стабілізувати ринок та стримати подальше зростання цін.

Згідно з даними Мінагрополітики, 28 березня десяток яєць С1 коштував 60,85 грн. Через тиждень, 4 квітня, ціна знизилась до 60,44 грн (–0,7%), а вже 11 квітня — впала ще на 4,6%, до 57,68 грн за десяток. Експерти пояснюють таку динаміку типовою для весняного періоду, коли виробництво традиційно зростає, а споживчий попит — знижується.

Очільник відомства зазначив, що вартість яєць залежить не лише від попиту та пропозиції, а й від факторів собівартості: ціни на корми, енергоносії, логістику. Проте, завдяки активному моніторингу ринку, уряд утримує ситуацію під контролем.

"Мінагрополітики тримає руку на пульсі цінової ситуації та працює над забезпеченням балансу інтересів виробників і споживачів," — підкреслив Віталій Коваль.

Що буде з цінами на яйця далі?

Аналітики очікують, що в квітні-травні тенденція до здешевлення збережеться, адже пропозиція зростатиме, а попит залишатиметься стабільним. Утім, на ринку яєць усе ще можливі коливання, тож ціни можуть реагувати на зміну будь-якого з ключових факторів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *