Продаж землі. Фото: vechirniy.kyiv.ua

Не так давно в Україні запрацював ринок землі, українці отримали право продавати та купляти земельні площі сільськогосподарського призначення.

Віцепрезидент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів’євський на конференції поділився, на скільки змінилася вартість української землі, інформує agrotimes.ua.

Продаж землі. Фото: vechirniy.kyiv.ua

Як зросла ціна на землю з відкриттям ринку

Наводяться дані, що станом на 1 квітня в обігу є 1,24% від загальної площі усіх сільгоспземель України. Експерт додав, що на усталеному ринку такий показник цілком нормальний, тоді як на новому ринку він більший – до 5%.

Тому,  Нів’євський сподівається, що з приходом юридичних осіб та коли українська земля на ринку набуде ще більшої значущості, тоді цей показник зросте до 3-5%.

Також він навів статистику, що на початку квітня поточного року 77%  з усіх земель, а це 32,9 млн га було зареєстровано  в Державному земельному кадастрі. З початку роботи ринку землі в країні було складено 227449 угод на ділянки площею 510800 га.

Повідомляється, що середня вартість купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення становить 42771 грн/га. При цьому, нормативна грошова оцінка землі у середньому становила 28924 грн/га.

Експерт додав, що капіталізація ринку землі росте й з початку відкриття вартість української землі зросла за га на більш ніж 10 тисяч гривень.

Однак, через повномасштабну війну не відбулося 120 тисяч угод на загальну площу 355,5 тис. га. Це призвело до того, що ринок землі не отримав 325 млн дол.

За кількістю земель в обігу наразі лідирують Хмельницька та Полтавська області. Загальна площа угод із землями ТСГ та ОСГ становить 90% від усіх угод купівлі-продажу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *