Ціни на яйця в Україні за рік зросли на 33-35%, а середня вартість десятка на прилавках наразі становить близько 78 гривень. Попри незначне зниження цін останнім часом – на 5-6 гривень – експерти попереджають про можливе подальше подорожчання в зимовий період.
Як зазначив аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Максим Гопка в коментарі для УНІАН, зниження ціни може бути пов’язане із декількома факторами:
- Зростання пропозиції на ринку. Це сталося через зменшення обсягів експорту, що збільшило доступність продукції на внутрішньому ринку.
- Погодні умови. Підвищення температури дозволило виробникам скоротити додаткові витрати, що вплинуло на кінцеву ціну.
- Акційні пропозиції. Рітейлери отримали яйця за нижчою ціною і, задля стимулювання продажів, почали пропонувати їх зі знижками.
Гопка також підкреслив, що акційні ціни залишаються в межах ринкових показників, оскільки виробники не можуть продавати яйця собі у збиток.
Прогноз на зиму
Експерт зауважив, що взимку можливе подальше зростання цін. Основний фактор, що впливатиме на вартість яєць, – ціни на корми. Традиційно взимку витрати на утримання птахів зростають, що, своєю чергою, позначається на кінцевій вартості продукції.
Українцям радять стежити за акційними пропозиціями у магазинах, адже саме вони можуть допомогти зекономити під час передбачуваного подорожчання.