Державна служба статистики України оприлюднила актуальні дані про структуру споживчих витрат громадян.
Ця інформація використовується для розрахунку індексу споживчих цін відповідно до класифікації індивідуального споживання, повідомляє сайт відомства.
Згідно зі статистичними даними, найбільшу частку витрат українців становлять продукти харчування та безалкогольні напої — 40%. Зокрема:
- м’ясо та м’ясопродукти – 9,6%,
- молочні продукти, сир та яйця – 5,7%,
- овочі – 2,8%,
- хліб – 2,7%,
- риба та рибопродукти – 2,5%.
Другий за обсягом напрям витрат – комунальні послуги (житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива), що складають 9,8% бюджету.
На транспортні витрати припадає 9,6% від загальних витрат громадян, а на охорону здоров’я — 9,4%, з яких 6,4% витрачається на ліки.
Окрім цього, значна частина бюджету йде на:
- алкогольні напої — 4,0%,
- тютюнові вироби — 3,9%,
- побутову техніку та утримання житла — 4,6%,
- різні товари та послуги — 4,3%,
- відпочинок і культуру — 3,7%,
- зв’язок — 3,0%,
- ресторани та готелі — 2,8%,
- освіту — 1,3%.
Ці дані дозволяють оцінити основні статті витрат українців та загальну структуру споживання в країні.