Зміст
Ціна традиційного борщу в Україні у березні досягла 177 грн, що на 19% більше, ніж у той самий період минулого року, і на 9% перевищує показники минулого місяця. Про це свідчить аналіз Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Складники борщу та їхня вартість
Щоб приготувати 3 літри борщу, знадобляться такі продукти:
- Капуста (250 г) – 12,6 грн
- Буряк (300 г) – 8,1 грн
- Картопля (300 г) – 9,69 грн
- Морква (200 г) – 9,47 грн
- Цибуля (150 г) – 2,47 грн
- Томатна паста (140 г) – 35,08 грн
- Олія (30 мл) – 2,73 грн
- Свинячі ребра (500 г) – 97,35 грн
- Сіль, перець, лавровий лист – за смаком
Якщо додати 50 г батона, 25 г сметани та 5 г часнику, ціна зросте до 185 грн, що на 15 грн більше, ніж у лютому.
Динаміка цін на основні продукти
За даними УКАБ, за рік та за місяць ціни змінилися так:
- Капуста – +71% за рік, -1% за місяць
- Буряк – +51% за рік, +13% за місяць
- Картопля – +26% за рік, -2% за місяць
- Морква – +271% за рік, +9,8% за місяць
- Цибуля – -1% за рік, +5% за місяць
- Томатна паста – +14% за рік, +6% за місяць
- Олія – +38% за рік, +4% за місяць
- Свинячі ребра – +7% за рік, +10% за місяць
Загальні тенденції цін
За даними Держстату, оптові ціни виробників промислової продукції в лютому 2025 року зросли на 37% у порівнянні з лютим минулого року. Зокрема, в межах України ціни піднялися на 40%, а на експорт – на 15,9%.
У сфері виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни підвищилися на 20,2%, у тому числі:
- В Україні – на 18%
- За кордон – на 29,1%
Ціни продовжують зростати, що впливає як на виробників, так і на споживачів.