Українські виробники вперше в цьому році змогли істотно підвищити відпускні ціни на цибулю. Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, основною причиною зростання вартості стала сезонна нестача товарних залишків у фермерських господарствах, а також пожвавлення попиту з боку оптових закупівельників.
Згідно з оперативними даними щоденного моніторингу, наразі фермери реалізують цибулю не дешевше ніж за 14–20 грн/кг ($0,34–0,49/кг). Це в середньому на 55% вище, ніж ще тиждень тому.
Попри суттєве здорожчання, попит на продукт продовжує зростати щодня. Це пояснюється гострим дефіцитом якісної цибулі. Більшість виробників уже розпродали свої запаси. А ті, хто має залишки, тимчасово призупинили продажі, що провокує додатковий ажіотаж серед покупців і стимулює подальше зростання цін.
Станом на сьогоднішній день вартість цибулі на українському ринку в середньому на 59% перевищує рівень цін за аналогічний період минулого року. На думку учасників ринку, така висхідна тенденція збережеться до початку масового збору врожаю нового сезону.