Зміст
Після тривалого зростання цін на какао світ нарешті бачить ознаки стабілізації. Міжнародна організація з какао прогнозує невеликий надлишок продукції, що може стати першим позитивним сигналом після років дефіциту. Водночас ситуація у Західній Африці — регіоні, який постачає дві третини какао у світі — залишається вкрай напруженою, йдеться у матеріалі Bloomberg.
Труднощі для фермерів: посуха, хвороби й нелегальні копальні
У Кот-д’Івуарі та Гані, де зосереджене основне виробництво какао, аграрії стикаються з серйозними проблемами: тривала посуха, захворювання рослин (зокрема вірус набрякання пагонів), а також незаконна розробка надр на сільськогосподарських угіддях. Це суттєво знижує врожайність.
У Гані очікується падіння обсягів виробництва майже на 40% у порівнянні з рекордним показником чотири роки тому. Країна планує оновити понад 500 тисяч гектарів какао-плантацій — однак для цього потрібні інвестиції в розмірі щонайменше $1,2 млрд, які важко залучити через значну заборгованість держави.
Ціни ростуть, а фермери майже нічого не отримують
Попри те що вартість какао на світових ринках зросла майже втричі за останні два роки, місцеві фермери майже не відчули цього на собі. Причина — заздалегідь зафіксовані контракти, за якими уряди Гани та Кот-д’Івуару продають врожай за сталими цінами. Ця система мала б убезпечити фермерів від коливань ринку, однак тепер позбавляє їх можливості отримати прибуток від високих цін.
Кліматичні ризики зберігаються
У Кот-д’Івуарі минулий сезон вирізнявся рекордно сухою погодою за останні шість років. Це суттєво зменшило кількість квітів, а отже — і потенційних плодів. Близько третини країни перебуває в зоні посухи, як і половина території Гани. Хоча деякі прогнози вказують на покращення погодних умов, ситуація залишається непередбачуваною.
Нині аналітики уважно стежать за формуванням плодів на деревах — майбутній урожай, який збирають із жовтня, стане визначальним для ринку.
Шоколад дорожчає, попит знижується
Поки виробництво какао не відновиться, ринок пристосовується через зменшення споживання. Компанії попереджають: шоколад ставатиме дорожчим, особливо у США, де ситуацію ускладнюють нові мита.
За словами Джонатана Паркмана з Marex Group, навіть у разі покращення умов наступного сезону, повернення до попередніх обсягів виробництва навряд чи можливе найближчим часом.
Це означає, що шоколад залишатиметься дорогим, а виробники змушені будуть або зменшувати розмір плиток, або змінювати рецептури, аби зменшити використання дорогих какао-інгредієнтів.