Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) оприлюднила результати щомісячного моніторингу цін, визначивши актуальну вартість приготування борщу в каструлі на 3 літри води.
За класичним рецептом, для приготування такої страви необхідно: 250 г капусти (12,77 грн), 300 г буряка (7,19 грн), 300 г картоплі (9,85 грн), 200 г моркви (7,21 грн), 150 г цибулі (2,35 грн), 2 столові ложки томатної пасти (140 г) – 33,08 грн, 30 мл олії (2,63 грн), 500 г свинячих ребер (88,15 грн), а також спеції – сіль, перець і лавровий лист.

Аналітики асоціації зафіксували зміну цін на основні продукти у порівнянні з минулим роком:
- Капуста подорожчала на 68,8% за рік і на 18% за місяць.
- Буряк зріс у ціні на 32,5% за рік, на 8,3% за місяць.
- Картопля за рік подорожчала на 30,9%, однак за місяць здешевшала на 5,3%.
- Морква зросла в ціні на 147,4% за рік і на 9,8% за місяць.
- Цибуля подешевшала на 8,1% за рік і на 7% за місяць.
- Томатна паста додала в ціні 6% за рік та 1,6% за місяць.
- Олія зросла на 32,7% за рік та на 11,5% за місяць.
- Свинячі ребра подешевшали на 4,3% за рік, а за місяць їхня ціна не змінилася.
Згідно з цими розрахунками, у лютому 2025 року індекс борщу становить 163 грн – це на 12 грн більше, ніж рік тому, і на 25 грн дорожче, ніж у 2023 році.
Якщо ж доповнити страву двома скибочками батона (50 г), ложкою сметани (25 г) та зубчиком часнику (5 г), загальна вартість зросте до 170 грн.
Що таке індекс борщу?
Цей показник демонструє, скільки коштує приготування борщу за класичним рецептом, і є аналогом міжнародного індексу БігМаку. Він відображає рівень цін на основні продукти харчування в супермаркетах України.
У вересні 2024 року, повідомлялося, що за останні чотири роки вартість тарілки борщу в українських закладах зросла вдвічі: з 55 грн у 2020 році до 110 грн у 2024 році.