Фермери в Україні почали масово знижувати ціни на цибулю через різке погіршення її якості у сховищах.
Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, у багатьох виробників овоч почав швидко псуватися через надмірну вологість і теплу зиму.
Через це ринок відреагував різким зниженням вартості продукту: від початку тижня ціни на цибулю впали в середньому на 12%.
Поточні ціни на ринку
Станом на 28 лютого фермери продають цибулю за ціною від 7 до 13 грн/кг ($0,17-0,31/кг). Вартість залежить від якості продукції та обсягів партій.
Для некондиційної продукції ціни ще нижчі – 4-6 грн/кг, проте попит у цьому сегменті залишається вкрай низьким.
Чи продовжиться падіння цін?
За словами аналітиків, якщо тенденція зниження цін збережеться, ціни на внутрішньому ринку можуть досягти мінімального рівня за останні чотири роки.
Наразі цибуля в Україні коштує на 12% дешевше, ніж наприкінці лютого 2024 року. Виробники намагаються якнайшвидше реалізувати продукцію, адже якість товару погіршується, а попит залишається невисоким.