Зміст
В Україні цього тижня середня вартість моркви впала на 10% через активний розпродаж запасів коренеплоду зі сховищ. Про це повідомляють аналітики EastFruit.
Згідно з даними ринку, відвантаження моркви нині відбувається за ціною 25-32 грн/кг (0,60-0,77 дол./кг), що значно нижче, ніж наприкінці минулого тижня.
Чому дешевшає морква?
Головною причиною здешевлення стало збільшення пропозиції некондиційної продукції. Фермери змушені розпродувати запаси, оскільки тепла зима негативно вплинула на якість коренеплодів у сховищах невеликих господарств.
Водночас власники якісної моркви, які не мають проблем зі зберіганням, не поспішають з продажем, сподіваючись на стабілізацію ринку.
Що далі?
Попри поточне зниження вартості, ціни на моркву втричі вищі, ніж у цей самий період торік. Експерти прогнозують подальше здешевлення через низький рівень торговельної активності в цьому сегменті.
Зазначимо, що скорочення імпорту томатів та зростання попиту спричинили подорожчання помідорів на 13%.