Гроші. Фото: НБУ

Хоча чимало українців використовують безготівковий розрахунок, все ж у кожного громадянина є й в гаманці готівка.

Пресслужба Нацбанку України повідомила про збільшення готівки в обігу та розповіла, яких монет та банкнот найбільше.

Гроші. Фото: НБУ

Скільки готівки в обігу в країні

Станом на квітень, як повідомляє фінансовий регулятор, у готівковому обігу України перебувало 780,3 млрд грн. Вказується, що це на 6 млрд грн (2,1%) більше, ніж на початку цього року. Тоді готівки було 764,4 млрд грн.

Також в Нацбанку поділилися, що темпи зростання готівки в країні пов’язані з сезонним фактором. У першому кварталі традиційно зі зростанням відбувається й вилучення готівки, випущеної в минулі роки.

За даними НБУ на початку квітня в країні у готівковому обігу перебувало 2,7 млрд банкнот. Їх загальна сума становила  773,2 млрд грн. Крім цього, ще в обігу знаходилося 14,6 млрд монет не враховуючи пам’ятні та інвестиційні монети. Їх вартість складала 7 млрд грн.

Готівка в Україні. Фото: НБУ

Виходячи з цих даних, на одного жителя України припадало 66 банкнот і 179 платіжних розмінних та обігових монет. Це не дуже відрізняється від даних станом на січень 2024 року, коли на українця було 66 банкнот та 177 монет.

Вказується, що найбільше в обігу знаходилося банкнот номіналом в 500 гривень. Що стосується монет, то номіналом 10 копійок найбільше – 28,3 % та 28,1 % від загальної кількості в обігу відповідно.

Найменше в обігу банкнот номіналом в 50 гривень та монет вартістю 10 гривень – 4,6% та 1,5% від загальної кількості в обігу відповідно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *