Ціна борщу знову зростає: у травні порція подорожчала на 4%, з початку року — на 15%

У травні 2025 року в Україні зафіксовано чергове зростання вартості основних продуктів для приготування традиційного борщу. Всього за два тижні, з 6 до 20 травня, мінімальна ціна порції зросла на 4% — до 39,5 гривень. Загалом із початку року борщовий набір подорожчав уже на 15,5%.

Про це повідомляє аналітичний центр НДІ "Украгропромпродуктивність", який провів моніторинг цін на 50 ринках у різних регіонах України. Аналітики підрахували мінімальну вартість 570 г борщових інгредієнтів.

До розрахунку увійшли такі продукти:

  • 150 г картоплі — 4,44 грн;
  • 100 г капусти — 5,62 грн;
  • 50 г моркви — 2,32 грн;
  • 50 г буряка — 2,19 грн;
  • 50 г цибулі — 1,52 грн;
  • 50 г помідорів — 4,90 грн;
  • 20 г олії — 1,34 грн;
  • 100 г свинини — 17,17 грн.

Як зазначили експерти, вартість порції борщу станом на 20 травня становила 39,50 грн, тоді як двома тижнями раніше вона була 37,92 грн — це плюс 1,58 грн за короткий період. Для порівняння: наприкінці квітня борщ коштував 37,36 грн, а на кінець 2024 року — лише 33,36 грн.

Зростання цін торкнулося не лише борщу. Протягом першої половини травня незначно подорожчав і хліб: на 0,3% (до 42,53 грн/кг) для виробів із борошна вищого сорту та на 0,7% — для житньо-пшеничних варіантів. Найдорожчий хліб продають у Києві, Київській, Рівненській та Чернігівській областях. Найдешевший — у Вінницькій, Тернопільській, Одеській та Закарпатській.

Також трохи підросли ціни на макарони — на 0,5% (до 36,37 грн/кг), а от гречка подешевшала на 0,1% і коштує в середньому 37,35 грн/кг. Інші крупи теж змінилися в ціні незначно:

  • рис — +0,6%, до 57,98 грн/кг;
  • манка — +0,3%, до 25,81 грн/кг;
  • вівсянка — +0,1%, до 32,27 грн/кг;
  • пшоно залишилося без змін — 27,46 грн/кг.

Таким чином, борщ залишається не лише символом української кухні, а й індикатором економічних коливань у сфері харчових продуктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *