Передача грошей. Фото: РБК-Україна

Безповоротна фінансова допомога – податкові видатки, коли гроші переказуються однією особою іншій й не потребують повернення.

Хто може надавати та отримати таку допомогу, а також як все правильно оформити, щоб не виникало проблем, повідомляють Факти.

Передача грошей. Фото: РБК-Україна

Хто та як може отримати безповоротну фінансову допомогу

Безповоротною допомогою можна вважати гроші, які дарують на якесь конкретне призначення або ж й без нього. Також до цього терміну відноситься списання заборгованості або відмова від стягнення боргу.

Якщо одна особа дає гроші в борг іншій без наявності договору щодо строків їх повернення або якщо договір оформлений, але в ньому немає згадок про терміни повернення.

Тобто, якщо у договорі чи розписці не вказується сума та коли особа зобов’язується повернути їх, така домовленість також вважається безповоротною допомогою.

Також є роз’яснення, які існують види  безповоротної фінансової допомоги:

  • Договір дарування;
  • Договір пожертви – різниця між даруванням у тому, що це передача коштів для досягнення отримувачем певної обумовленої договором мети;
  • Нерегулярна допомога працівникам, окрім зарплати. Наприклад, підприємство допомагає розв’язати соціально-побутові питання чи якісь сімейні проблеми працівника. Сума дозволена не більше 4240 грн, тоді вона не підлягає оподаткуванню;
  • Допомога на лікування чи медичне обслуговування;
  • Благодійна допомога.

Пояснюється, що безповоротною допомогою можна вважати не тільки гроші, включно в іноземній валюті, а й акції. Якщо відбувається передача товарно-матеріальних цінностей, якщо не вимагається стягування заборгованості по ній, тоді це теж вважається безповоротна допомога.

Якщо юридична особа надає допомогу конкретній людині, повинен бути складений договір у письмовій формі. Між фізичними особами при передачі допомоги вартістю від 850 грн теж потрібно складати договір, що має бути нотаріально підтверджений.

Суб’єкт господарювання не має права дарувати фізичній особі понад 50 тис. грн. Виняток — добровільні пожертви та благодійна допомога, вказані в договорі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *