Прибирання. Фото: economic.karpat.in.ua

Парламент підтримав законопроєкт щодо врегулювання праці домашніх працівників.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив цю новину у себе в Telegram-каналі й додав, що ще рік тому документ пройшов перше читання. Мало того, його зареєстрували ще у 2021 році.

Прибирання. Фото: economic.karpat.in.ua

Що дає домашнім працівникам легалізація їх статусу

Вказується, що в Раді у другому читанні законопроєкт підтримав 231 депутат. В пояснювальній записці вказано, що документ розроблений з метою врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників.

Вказується, що таких працівників потрібно забезпечити соціальним захистом та ще документ поданий в Раду для того, щоб знизити в країні рівень незадекларованої праці.

В документі згадується, що такі працівники не сплачують податки, тобто не мають належного рівня соціального забезпечення. Нерідко, вони не отримують зарплату належного рівня та інших гарантій, позбавлені державного захисту від дискримінації, насильницьких та інших дій.

Тому, прийнятий законопроєкт  забезпечить врегулювання питання неофіційної зайнятості домашніх працівників. Буде створена належна нормативно-правова база для їх офіційного працевлаштування.

Автори закону вказали, що  регулювання діяльності домашніх працівників має глобальний характер та є актуальною проблемою для багатьох країн світу. Ухваленим законом вводяться наступні поняття:

  • домашній працівник – фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем; 
  • домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *