За даними травневого "Індексу борщу", ціни на свинину в українських магазинах зросли на 18% за останній місяць. Наразі кілограм ошийка коштує близько 330 грн, а реберця — 219 грн. Через таке суттєве зростання вартість м’яса займає половину всієї структури індексу, повідомляє LIGA.net.
Головними причинами подорожчання стали сезонний попит, зумовлений традиційними травневими пікніками, та низький рівень продажів у квітні — місяці посту перед Великоднем. Також ситуацію ускладнило зменшення обсягів виробництва свинини на внутрішньому ринку.
За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), за рік кількість свиней в Україні скоротилася на 11% і становить лише 4,6 мільйона голів. До того ж у березні-квітні розпочався експорт м’яса свиней — за цей період продано 2400 тонн за кордон.
Профільна асоціація "М’ясна галузь" інформує, що наразі собівартість одного кілограма живої ваги свинини коливається в межах 55–60 грн. Як уточнив голова організації Микола Бабенко, вартість виробництва одного кілограма товарного м’яса після забою складає приблизно 73–80 грн, що у 2,7–3 рази менше за роздрібну ціну, яку бачить споживач у магазині.