Зміст
Собівартість вирощування часнику в Україні становить від 1 до 1,5 долара за кілограм. З урахуванням витрат на тривале зберігання взимку ціна на полицях магазинів досягає 80-120 грн/кг за великий калібр (5+).
Про це повідомляє EastFruit.
Чому ціна зростає?
Представниця нідерландської компанії Gourmet Юліанна Мусса пояснила, що нинішня ціна на часник є цілком обґрунтованою.
Навіть у разі зростання до 150 грн/кг у зимовий період така вартість залишиться виправданою через затрати на зберігання та транспортування.
“Ціна на часник сьогодні справедлива і не є рекордною”, – зазначила вона.
За її словами, на міжнародному ринку ціна часнику залишається стабільною, зокрема китайський часник коштує 1700-2000 доларів за тонну. При цьому потрібно враховувати витрати на логістику, розмитнення та мита, що впливають на підсумкову ціну для споживача.
Хто встановлює ціну часнику?
Мусса наголосила, що ціни в магазинах формуються не аграріями, а роздрібною торгівлею.
“Аграрії не реалізовують свою продукцію за такою високою ціною. Тож не варто обманюватися цінниками супермаркетів – це питання до них, а не до фермерів”, – заявила вона.
Що буде з цінами далі?
Часник українського виробництва може коштувати близько 110-115 грн/кг, але вартість у магазинах значно зростає через додаткові витрати на логістику та націнки роздрібної мережі.
Експерти наголошують, що подальше підвищення ціни на часник узимку є можливим, проте воно залишатиметься в межах ринкових тенденцій.