В Україні перед Великоднем подорожчала свинина: скільки зараз коштує

В Україні перед Великоднем подорожчала свинина

У передвеликодній тиждень ціни на живець свиней забійних кондицій в Україні зросли на 5,5% у порівнянні з попереднім періодом. Про це повідомила асоціація "Свинарі України".

Основним фактором зростання стало активне нарощування заготівлі свинини напередодні свят, що співпало з обмеженою пропозицією промислового живця належної якості. Як зазначають аналітики асоціації, більшість товарних партій закуповували за ціною 89–92 грн/кг, а середньоринковий показник наразі становить 89,2 грн/кг.

"Жвава заготівля свинини напередодні Великодня на тлі ослабленої пропозиції кондиційного промислового живця сприяла подальшому росту котирувань", — пояснюють в асоціації.

Разом із цим, оцінки м’ясопереробників щодо святкової торгівлі залишаються неоднозначними. Частина гравців ринку відзначає, що обсяги продажів цього року менші, ніж у попередні роки. Причиною називають загальне зменшення ємності ринку та скорочення внутрішнього виробництва.

Інші, навпаки, бачать пожвавлення попиту та вважають, що поточна ситуація відповідає сезонним трендам. На їхню думку, попереду — початок шашлично-пікнікового сезону, що традиційно супроводжується зростанням попиту на м’ясо.

"З огляду на це, м’ясопереробники здебільшого очікують або короткотривалої консолідації цін у межах 90–93 грн/кг, або подальшого зростання вартості у відповідь на сезонну зміну споживчої активності", — прогнозують у галузевій асоціації.

Таким чином, напередодні Великодня ринок свинини реагує зростанням цін, що зумовлене поєднанням святкового попиту, обмеженої пропозиції та загальної трансформації структури внутрішнього ринку м’яса.

Нагадаємо, що в Україні ростуть ціни на овочі, зокрема столові буряки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *