У зв’язку з високою ймовірністю занесення небезпечних вірусів на територію України, в усіх областях відкрито спеціальні “гарячі лінії” для власників тварин. Про це повідомила Держпродспоживслужба.
Причиною таких дій стали спалахи ящуру та блутангу в країнах ЄС, що підвищує ризики поширення патогенів в Україну.
Ящур – це вірусна інфекція, що уражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних. Може поширюватися і серед диких тварин, таких як кабани, лосі та козулі. Існує понад 60 варіантів вірусу, імунітет до одного з них не захищає від інших.
Симптоми ящуру включають:
- високу температуру;
- ураження язика, порожнини рота, вимені;
- надмірну слинотечу;
- анорексію;
- хромоту;
- зниження надоїв;
- викидні;
- загибель новонароджених тварин.
Передача вірусу людині можлива через сире молоко або його продукти, рідше – через м’ясо чи повітряно-крапельним шляхом.
Блутанг (або "хвороба синього язика") – ще одне вірусне захворювання, що вражає жуйних тварин, зокрема овець та велику рогату хворобу. Його переносять мікроскопічні комахи – мокриці Culicoides. Летальність захворювання становить до 100%.
Основні симптоми блутангу:
- лихоманка;
- слиновиділення;
- виразки та запалення ротової порожнини;
- набряки губ;
- посиніння язика;
- кон’юнктивіт;
- викидні.
Блутанг не є небезпечним для людей і не впливає на безпечність харчової продукції.
Фахівці закликають фермерів та власників приватних господарств пильно слідкувати за станом тварин, а у разі підозри на захворювання – оперативно звертатися на відповідну “гарячу лінію”, контакти якої доступні на офіційному сайті Держпродспоживслужби.