В Україні запрацювали “гарячі лінії” через ризик вірусів у тварин

У зв’язку з високою ймовірністю занесення небезпечних вірусів на територію України, в усіх областях відкрито спеціальні “гарячі лінії” для власників тварин. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

Причиною таких дій стали спалахи ящуру та блутангу в країнах ЄС, що підвищує ризики поширення патогенів в Україну.

Ящур – це вірусна інфекція, що уражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних. Може поширюватися і серед диких тварин, таких як кабани, лосі та козулі. Існує понад 60 варіантів вірусу, імунітет до одного з них не захищає від інших.

Симптоми ящуру включають:

  • високу температуру;
  • ураження язика, порожнини рота, вимені;
  • надмірну слинотечу;
  • анорексію;
  • хромоту;
  • зниження надоїв;
  • викидні;
  • загибель новонароджених тварин.

Передача вірусу людині можлива через сире молоко або його продукти, рідше – через м’ясо чи повітряно-крапельним шляхом.

Блутанг (або "хвороба синього язика") – ще одне вірусне захворювання, що вражає жуйних тварин, зокрема овець та велику рогату хворобу. Його переносять мікроскопічні комахи – мокриці Culicoides. Летальність захворювання становить до 100%.

Основні симптоми блутангу:

  • лихоманка;
  • слиновиділення;
  • виразки та запалення ротової порожнини;
  • набряки губ;
  • посиніння язика;
  • кон’юнктивіт;
  • викидні.

Блутанг не є небезпечним для людей і не впливає на безпечність харчової продукції.

Фахівці закликають фермерів та власників приватних господарств пильно слідкувати за станом тварин, а у разі підозри на захворювання – оперативно звертатися на відповідну “гарячу лінію”, контакти якої доступні на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *