Заморожені активи РФ. Фото: Pixabay

Європейська Рада дозволила використання заморожених активів РФ на користь України. 

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель поділився, як можуть використати ці кошти на потреби України. Інформація розміщена на сайті Єврокомісії.

Заморожені активи РФ. Фото: Pixabay

Як планують використати заморожені активи РФ для підтримки України

Боррель заявив, що доходи від заморожених російських активів знаходяться окремо від замороженого капіталу. Приблизно це дозволить отримувати 3 мільярди євро на рік. Їх можна буде використовувати на потреби України.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Євросоюз заморозив активи Центробанку РФ на суму, що становить приблизно 300 мільярдів євро. 

Зараз ці російські активи знаходяться в управлінні центральних депозитаріїв цінних паперів. Вони приносять прибутки, оскільки відсоткова ставка суттєво збільшилася.

Вказується, що експерти знайшли правове підґрунтя, щоб конфіскувати ці доходи та передати їх Україні. Боррель додав, що ці активи будуть поетапно використовувати для підтримки України.

Європейська Рада у лютому цього року ухвалила рішення щодо введення нових правил для центральних депозитаріїв цінних паперів, які генерують ці доходи. Це необхідно, щоб вони могли їх ідентифікувати, тримати осторонь та обліковувати окремо.

Тобто  доходи від заморожених російських активів будуть накопичуватися на окремих рахунках і використовуватися для надання допомоги Україні.

Боррель додав, що буде підвищена правова визначеність, що ці активи не належать Росії, так як не є суверенними активами.

Спочатку ці заморожені російські активи хотіли використовувати для відновлення України, коли закінчиться війна. Але Боррель запропонував направити ці кошти до Європейського фонду миру, щоб використати їх на придбання для України зброї та боєприпасів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *