Цього тижня в Україні зафіксовано зниження відпускних цін на моркву.
За даними аналітиків проєкту EastFruit, ціна на коренеплоди впала в середньому на 10% із початку тижня.
Чому знижуються ціни?
Фермери пояснюють здешевлення необхідністю перебирати запаси моркви через погіршення її якості. Ця проблема найбільш гостро відчувається в господарствах, чиї сховища не оснащені сучасним обладнанням. Відсоток відбраковування врожаю цього року значно перевищує торішні показники.
Додатковий тиск на ціни чинить низький попит на овочі середньої та низької якості. Виробники змушені знижувати ціни навіть за умов обмеженої пропозиції якісної продукції, щоб реалізувати врожай.
Актуальні ціни на моркву
Наразі фермери продають моркву за ціною 23–30 грн/кг ($0,54–0,71/кг), залежно від якості та обсягу партії. Водночас навіть після здешевлення ціни залишаються у 2,2 раза вищими, ніж у середині січня 2023 року.
Причини проблем із якістю врожаю
Основною причиною погіршення якості врожаю фермери називають несприятливі погодні умови. Улітку 2024 року через тривалу посуху і спеку насадження не отримали належного розвитку, що негативно позначилося на врожаї та його зберіганні.
Попри зниження цін, ситуація на ринку залишається складною, і фермери очікують, що для стабілізації потрібні довгострокові інвестиції у вдосконалення систем зберігання врожаю.