Зміст
Українські сировари стикаються із загрозою втрати значної частини внутрішнього ринку через можливе зростання імпорту сирів.
Основною причиною є значний диспаритет цін між українським та європейським товарами, повідомляє ІНФАГРО.
Причини зростання імпорту
Аналітики зазначають, що імпортовані сири значно дешевші за вітчизняні, що робить їх більш привабливими для покупців. У грудні 2024 року імпорт сирів категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) зріс на 50% порівняно з груднем 2023 року, досягнувши 4,6 тис. тонн.
Можливі шляхи вирішення
На думку експертів, врятувати ситуацію можуть:
- Зниження цін українськими виробниками.
Однак це малоймовірно, адже традиційні сири дешевше 300 грн/кг продавати наразі не планують. - Девальвація гривні.
Аналітики вважають, що курс долара може суттєво вплинути на конкурентоздатність українських сирів.
Потенційні наслідки
За збереження тенденції високого імпорту, європейські сири можуть зайняти до половини всіх продажів сиру в Україні. Ситуація ускладнюється скороченням кількості споживачів в Україні через війну, окупацію та міграцію населення.
Експорт українських сирів
У 2024 році українські виробники змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9%, досягнувши 7 тис. тонн. Однак експорт плавлених сирів (разом із сирними продуктами) скоротився на 4%, до 4,2 тис. тонн.
Виклики на зовнішніх ринках
Розширення експорту сиру ускладнене дорогою та складною логістикою до пострадянських країн. На інших ринках українські виробники не можуть конкурувати за ціною з європейськими товарами.
Українським сироварам необхідно шукати шляхи для зниження витрат, підвищення конкурентоспроможності та розширення експортних можливостей, щоб зберегти свої позиції на ринку.