В Україні імпортні сири можуть замінити вітчизняні: у чому причина

Сири в Україні

Українські сировари стикаються із загрозою втрати значної частини внутрішнього ринку через можливе зростання імпорту сирів.

Основною причиною є значний диспаритет цін між українським та європейським товарами, повідомляє ІНФАГРО.

Причини зростання імпорту

Аналітики зазначають, що імпортовані сири значно дешевші за вітчизняні, що робить їх більш привабливими для покупців. У грудні 2024 року імпорт сирів категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) зріс на 50% порівняно з груднем 2023 року, досягнувши 4,6 тис. тонн.

Можливі шляхи вирішення

На думку експертів, врятувати ситуацію можуть:

  1. Зниження цін українськими виробниками.
    Однак це малоймовірно, адже традиційні сири дешевше 300 грн/кг продавати наразі не планують.
  2. Девальвація гривні.
    Аналітики вважають, що курс долара може суттєво вплинути на конкурентоздатність українських сирів.

Потенційні наслідки

За збереження тенденції високого імпорту, європейські сири можуть зайняти до половини всіх продажів сиру в Україні. Ситуація ускладнюється скороченням кількості споживачів в Україні через війну, окупацію та міграцію населення.

Експорт українських сирів

У 2024 році українські виробники змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9%, досягнувши 7 тис. тонн. Однак експорт плавлених сирів (разом із сирними продуктами) скоротився на 4%, до 4,2 тис. тонн.

Виклики на зовнішніх ринках

Розширення експорту сиру ускладнене дорогою та складною логістикою до пострадянських країн. На інших ринках українські виробники не можуть конкурувати за ціною з європейськими товарами.

Українським сироварам необхідно шукати шляхи для зниження витрат, підвищення конкурентоспроможності та розширення експортних можливостей, щоб зберегти свої позиції на ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *