Зміст
У лютому та березні 2025 року в Україні прогнозується підвищення цін на продукти, зокрема на овочі. Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі для “Главреду”.
Основною причиною подорожчання овочів є сезонне зменшення запасів у зимовий період.
Також очікується поступове подорожчання хліба та молочних продуктів. На формування цін впливатиме низка факторів:
- інфляція;
- сезонність;
- запроваджені акцизи на пальне, які з початку 2025 року суттєво впливають на собівартість продукції.
Війна – один із визначальних чинників
За словами Марчука, військові дії також відіграють свою роль у зростанні цін. Через мобілізацію частина робочої сили недоступна, що змушує аграріїв інвестувати у техніку. Це, у свою чергу, підвищує виробничі витрати.
“Ці фактори є визначальними у формуванні цін на найближчі місяці, аж до того моменту, поки в новому сезоні ми не почнемо отримувати свіжі овочі, фрукти та молочні продукти, обсяги яких збільшаться завдяки сезону “великого молока”. На жаль, поки що говорити про зниження цін не доводиться. Частково можуть спостерігатися тимчасові зниження цін, як це відбувається зараз, наприклад, на цибулю, моркву чи інші овочеві групи. Однак це матиме короткостроковий характер”, – пояснив він.
Наскільки зростуть ціни
За прогнозами, ціни на продукти в Україні можуть зрости на 10–15%, проте це відбуватиметься поступово. Щомісяця підвищення становитиме приблизно 1,5–3% залежно від конкретної групи товарів.