У 2024 році ціни на пшеницю та борошно зросли майже на 100%, що суттєво вплинуло на вартість хліба. “Соціальні” сорти хліба, враховані в офіційній статистиці, подорожчали на 20%.
Про це в ефірі “Українського радіо” повідомили аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка та Лариса Гук, оглядачка інформаційно-аналітичного центру “Агро Перспектива”.
Вони зазначили, що офіційна статистика не повною мірою відображає реальність. За даними Держстату, подорожчання хліба було менш значним, ніж стверджують експерти. Але підвищення цін не уникнути.
Лариса Гук пояснила, що офіційна статистика охоплює лише три позиції: хліб із борошна першого ґатунку, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку та батон. Тим часом асортимент хліба на полицях магазинів значно розширився.
“1 кг свіжоспеченого хліба з пекарень при великих супермаркетах наразі коштує 100-114 грн,” – зазначила Лариса Гук.
Зростання вартості сировини
Динаміка формування цін на хліб безпосередньо залежить від вартості сировини. У 2023 році ціна за тонну пшениці становила в середньому 3500-4500 грн, а у 2024 році – вже 8000-10 000 грн.
Інші фактори впливу
Максим Гопка підкреслив, що на кінцеву ціну хліба в Україні впливають не лише ціни на сировину. Важливими чинниками є ситуація на світових ринках, витрати на електроенергію та інші складові виробничого процесу.