Найближчим часом в Україні очікується поступове підвищення вартості хліба. Однак різких стрибків цін не передбачається. Щомісячне здорожчання базових сортів хліба становитиме не більше 1,5–2%. Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі КИЇВ24.
Експерт пояснив, що виробники переносять основні витрати на виготовлення преміальної продукції — тортів, печива та іншої випічки. Це дозволяє утримувати стабільність цін на соціальні сорти.
Він заспокоїв, що навіть в умовах інфляції, яка в квітні сягнула орієнтовно 14,6%, дефіциту хліба не буде, а здорожчання відбуватиметься контрольовано.
Наразі середня роздрібна ціна на пшеничний хліб вагою 600–650 грамів коливається в межах 43,49–44,10 грн.
Крім того, позитивним фактором для продовольчого ринку є прогноз Національного банку України щодо збільшення врожаю зернових, олійних культур, овочів і картоплі у 2025 році. Очікується, що це допоможе частково стримати ріст продовольчої інфляції, що наразі є одним із викликів для економіки країни.