М’ясо в Україні стрімко дорожчає: свинина та курятина знову б’ють цінові рекорди

Ціни на м’ясну продукцію в Україні продовжують зростати. Найбільше подорожчання фіксується на свинину — лише за останній місяць вартість ошийка зросла на 20%, сягнувши 330 гривень за кілограм. Водночас, згідно з аналітичними даними УКАБ, із початку року зросли ціни і на курятину, хоч деякі позиції тимчасово знизилися.

Так, порівняно з березнем 2025 року, ціна на куряче стегно дещо знизилася. Однак у порівнянні з січнем цього ж року, вона залишається вищою. Для прикладу: в травні 2023 року кілограм стегна коштував 107 гривень, у 2024-му — вже 111 грн, а зараз середня ціна сягає 120 грн/кг.

У супермаркетах ціни можуть бути ще вищими: наприклад, у мережі “Варус” стегно продають по 159,90 грн/кг, а в “Сільпо” — по 184 грн.

Особливо помітне зростання спостерігається у вартості курячого філе. За рік його ціна зросла майже на 29%, а лише за останній місяць — на 5%. Якщо торік у травні філе коштувало близько 155 грн/кг, то нині — вже 200 грн. У січні 2025-го середня вартість становила 176 грн.

Фахівці УКАБ пояснюють: м’ясо дорожчає через скорочення пропозиції. Поголів’я свиней станом на 1 квітня зменшилось на 11% — до 4,6 млн голів. Через це знизились і обсяги виробництва — за перший квартал 2025 року забійна маса тварин скоротилася на 9% до 162,9 тис. тонн.

Уперше з жовтня 2023 року зріс і імпорт свинини: у березні ввезли 1 264 тонни, а в квітні — 1 081 т. Вартість яловичини також пішла вгору, збільшившись на 6% — до 317 грн/кг. Це зростання теж частково зумовлене скороченням поголів’я худоби та загальним зростанням цін на інші види м’яса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *