Ціни на часник в Україні: експерти пояснили зростання вартості

Ціни на часник в Україні

Собівартість вирощування часнику в Україні становить від 1 до 1,5 долара за кілограм. З урахуванням витрат на тривале зберігання взимку ціна на полицях магазинів досягає 80-120 грн/кг за великий калібр (5+).

Про це повідомляє EastFruit.

Чому ціна зростає?

Представниця нідерландської компанії Gourmet Юліанна Мусса пояснила, що нинішня ціна на часник є цілком обґрунтованою.

Навіть у разі зростання до 150 грн/кг у зимовий період така вартість залишиться виправданою через затрати на зберігання та транспортування.

“Ціна на часник сьогодні справедлива і не є рекордною”, – зазначила вона.

За її словами, на міжнародному ринку ціна часнику залишається стабільною, зокрема китайський часник коштує 1700-2000 доларів за тонну. При цьому потрібно враховувати витрати на логістику, розмитнення та мита, що впливають на підсумкову ціну для споживача.

Хто встановлює ціну часнику?

Мусса наголосила, що ціни в магазинах формуються не аграріями, а роздрібною торгівлею.

“Аграрії не реалізовують свою продукцію за такою високою ціною. Тож не варто обманюватися цінниками супермаркетів – це питання до них, а не до фермерів”, – заявила вона.

Що буде з цінами далі?

Часник українського виробництва може коштувати близько 110-115 грн/кг, але вартість у магазинах значно зростає через додаткові витрати на логістику та націнки роздрібної мережі.

Експерти наголошують, що подальше підвищення ціни на часник узимку є можливим, проте воно залишатиметься в межах ринкових тенденцій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *