Сильні весняні заморозки суттєво пошкодили фруктові сади у Вінницькій області. Як зазначив у інтерв’ю Укрінформу керівник асоціації “Вінницясадвинпром” Сергій Бойчук, місцеві аграрії недоотримають значну частину врожаю, зокрема абрикосів, яких втрачено до 90–100%. Частково можуть вціліти лише пізні сорти, що ще не встигли зацвісти.
Окрім абрикосів, несприятливі погодні умови негативно вплинули й на інші кісточкові культури — вишню, черешню, сливу. Остаточну оцінку втрат можна буде зробити після завершення цвітіння, однак уже зараз прогнозується втрата щонайменше 20–30% урожаю.
Також пошкоджені й зерняткові культури, зокрема яблуні та груші. Згідно з попередніми оцінками, аграрії можуть втратити до 20% урожаю й у цьому сегменті.
Не оминули наслідки заморозків і ягідні культури. Хоча малина та лохина ще не цвіли під час похолодання, зниження температури порушило їхній вегетаційний цикл, що в майбутньому позначиться на рівні плодоношення.
За словами Бойчука, масштаби втрат відрізняються в залежності від господарства — ті, хто використовував захисні заходи, такі як обробка антистресовими препаратами або розпалювання вогнищ у садах, змогли частково зберегти урожай.
Після завершення періоду заморозків садівники планують провести обробку дерев спеціальними препаратами для зниження стресу та стимуляції відновлення рослин.