Весняні заморозки знищили 90% урожаю абрикосів на Вінниччині

Сильні весняні заморозки суттєво пошкодили фруктові сади у Вінницькій області. Як зазначив у інтерв’ю Укрінформу керівник асоціації “Вінницясадвинпром” Сергій Бойчук, місцеві аграрії недоотримають значну частину врожаю, зокрема абрикосів, яких втрачено до 90–100%. Частково можуть вціліти лише пізні сорти, що ще не встигли зацвісти.

Окрім абрикосів, несприятливі погодні умови негативно вплинули й на інші кісточкові культури — вишню, черешню, сливу. Остаточну оцінку втрат можна буде зробити після завершення цвітіння, однак уже зараз прогнозується втрата щонайменше 20–30% урожаю.

Також пошкоджені й зерняткові культури, зокрема яблуні та груші. Згідно з попередніми оцінками, аграрії можуть втратити до 20% урожаю й у цьому сегменті.

Не оминули наслідки заморозків і ягідні культури. Хоча малина та лохина ще не цвіли під час похолодання, зниження температури порушило їхній вегетаційний цикл, що в майбутньому позначиться на рівні плодоношення.

За словами Бойчука, масштаби втрат відрізняються в залежності від господарства — ті, хто використовував захисні заходи, такі як обробка антистресовими препаратами або розпалювання вогнищ у садах, змогли частково зберегти урожай.

Після завершення періоду заморозків садівники планують провести обробку дерев спеціальними препаратами для зниження стресу та стимуляції відновлення рослин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *